top of page

Öğretmen Özlük Dosyası Nedir?

Özlük dosyası; bir memurun, çalıştığı kurumdaki tüm kişisel bilgilerini içeren resmi bir dosyadır. Bu dosya, kimlik bilgileri, adres, doğum tarihi, iletişim bilgileri, sosyal güvenlik numarası, hak kazandığı izinler ve çeşitli ödeme bilgileri gibi bilgileri içerir.


Özlük Dosyası Ne Renk Olur?


Özlük dosyası genelde aşağıdaki resimdeki gibi sarı renkte olur. Ancak kurum inisiyatifine göre mavi veya lacivert renkte de olabilir.



Özlük Dosyası Hangi Bilgileri İçermeli?


Özlük dosyası; memurun kimlik bilgilerini içerir. Adı, soyadı, doğum tarihi, adresi, telefon numarası, medeni durumu ve T.C. kimlik numarası gibi bilgiler bu dosyada yer alır. Ayrıca dosyada, memurun mezun olduğu okullar, aldığı diplomalar, sertifikalar ve geçmişte çalıştığı pozisyonlar bulunur.


Özlük dosyası içerisinde, iş sözleşmesi, maaşı, primleri ve diğer ödemeleri gibi konular yer alır. Yıllık izinleri, hastalık izinleri, doğum izinleri ve diğer raporların belgeleri mevcuttur.


Özlük Dosyası Nasıl Saklanmalı ve Güncellenmeli?


Özlük dosyalarının doğru bir şekilde saklanması ve güncellenmesi kurumların yasal yükümlülüğüdür. Dijital özlük dosyaları kullanmak riskleri azaltırken, güvenlik önlemleri alınmalıdır. Ayrıca, memurların bilgilerini düzenli olarak güncellemek de önemlidir.



Özlük dosyaları, öğretmenlerin sözleşme imzaladığı ilçe veya il müdürlükleri tarafından oluşturulur ve saklanır. Çünkü yeni göreve başlayan bir öğretmenin kararnamesi, banka hesap bilgileri ve güvenlik soruşturma sonuçları müdürlüklerde bulunur. Ancak öğretmenlerden klasör temin etmeleri istenebilir.


Soru: Özlük dosyası demek öğretmen dosyası demek mi?


Hayır özlük dosyası; göreve başlama esnasında, tüm memurların oluşturduğu bir dosyadır. Öğretmen dosyası öğretmenlerin özel olarak hazırladığı bir dosyadır.


Soru: Özlük dosyası demek aday öğretmen dosyası mıdır?


Hayır özlük dosyası; göreve başlama esnasında, memurların temel belgelerinin bulunduğu dosyadır. Aday öğretmen dosyası ise göreve başladıktan sonra gerçekleştirilen eğitimlerin belgelerinden oluşan bir dosyadır.



2.404 görüntüleme
bottom of page