Öğretmen Hizmet Birleştirme İşlemleri
Öğretmenler Hizmet Birleştirme Nedir?
Öğretmenler açısından hizmet birleştirmesi; öğretmenlerin çalıştığı yıllar içerisinde birden fazla sosyal güvenlik kurumuna (ssk, bağ-kur, emekli sandığı) hizmeti varsa bunların birleştirilmesi durumudur. Hizmet birleştirme dilekçesi meb yazımızın devamındadır.
Örneğin daha önceden ek ders karşılığı ücretli öğretmenlik, başka bir kurumda memurluk, asker öğretmenlik, vekil öğretmenlik, usta öğreticilik ya da özel eğitim kurumlarında (dershane vs.) görev yapmış olabilirsiniz. Tüm bunlar hem emekliliği hemde hizmet puanınızı etkiler.
Ayrıca bunların dışında başka işlerde de çalışmış olabilirsiniz. Tüm bu işlerde çalıştığınızı belgeler ve SGK kayıtları ile hizmet birleştirmesine başvurmanız durumunda hizmet birleştirmeniz yapılır. Tabi her bir iş kolunun farklı avantajı bulunmaktadır. Memurluk ve eğitimle ilgili iş kolları hem emekliliğe faydası vardır hemde hizmet puanına faydası vardır. Aşağıda bunlara değineceğiz.
Hizmet Birleştirmenin Öğretmene Faydası Nedir?
-
a. Emekliliğe katkısı
-
b. Hizmet puanına katkısı
a. Emekliliğe katkısı
Öğretmenlerin hizmet birleştirmesi yapması hem emekliliği hemde emekli olması durumunda maaşı etkileyecek bir unsurdur. Memurluk ve eğitim dışındaki farklı iş kolunda ssk’lı veya bağ-kur’lu olarak çalışılmış olması hizmet puanına etki etmez. Sadece emeklilikte etkisi vardır.
b. Hizmet puanına katkısı
Hizmet birleştirmesi yapacak öğretmenin daha önceden eğitim iş kollarında ve memurlukta görev yapmış olması emekliliğin dışında öğretmenler için daha önemli bir avantajı vardır.
O da öğretmenler için en önemli katkısı hizmet puanıdır. Daha önceden çalışılan kurumun özelliğine göre hizmet puanına katkısı vardır. Hizmet puanı nedir? henüz tam anlamıyla bilmeyenler için bu yazıyı okuyabilir detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Ücretli öğretmenlik ya da başka bir kurumda memurluk yaptıysanız hizmet puanınıza bunu yansıtabilirsiniz. Yine özel dershane ve özel eğitim kurumlarında görev yapmış olmanızın hizmet puanına katkısı vardır. Hizmet puanı bir yerden bir yere tayin istediğinizde kullanılacak bir puandır. Tabi hizmet puanınız ne kadar yüksek olursa istediğiniz yere tayin olma olasılığınız artacaktır. Bu yüzden hizmet puanının atama-tayin işlerinde önemli olduğunu vurgulamak isteriz.
Eğer daha önceden aşağıda sayılan maddelerden birini veya bir kaçını yaptıysanız hizmet birleştirmesi yaparak hizmet puanınızı artırabilirsiniz.
Hizmet Birleştirmesi Yapacak Öğretmenlerin Hizmet Puanlarının Hesaplanmasında Dikkate Alınacak Süreler
-
Sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler,
-
Ek ders karşılığında yapılan ücretli öğretmenlikte geçen süreler,
-
Vekil öğretmenlikte geçen süreler,
-
Usta öğreticilikte geçen süreler,
-
Memurlukta geçen süreler,
-
Üniversitede öğretim üyeliği ve araştırma görevliliğinde geçen süreler,
-
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak geçirilen süreler,
-
Toplu sözleşme hükümlerine göre aylıksız izne ayrılan sendika yöneticilerinin aylıksız izinde geçen bu süreleri,
-
Askerlikte ve asker öğretmenlikte geçirilen süreler,
-
Özel öğretim kurumlarında yönetici ve öğretmen olarak geçirilen süreler
-
Bakanlık dışındaki kamu kurumlarında geçici olarak görevlendirilen öğretmenlerin bu geçici görev süreleri,
-
Askerlik dâhil olmak üzere yurt dışında resmî görevle geçirilen hizmet süreleri,
-
Mehil müddetinde geçen süreler, eski görev yeri için öngörülen hizmet puanı üzerinden
hizmet puanının hesabında değerlendirilir.
Yukarıda sayılan maddelerden birini veya birkaçını yapmış olmanız halinde hizmet birleştirmesi yaparak hizmet puanınızı artırabilirsiniz.
Öğretmenler Hizmet Birleştirmesini Nasıl Yapabilir? Hizmet Birleştirme Dilekçesi MEB indir.
Her şeyden önce hizmet birleştirmesi yapabilmek ve devamında hizmet puanı almak için kadrolu öğretmen olarak görev yapıyor olmanız gerekir. Çünkü sözleşmeli öğretmenler statüsü gereği, görevi sırasında hizmet puanı alamazlar. Sebebi ise buradaki yazımızda. Sözleşmeli öğretmenlik pozisyonundan kadrolu öğretmenlik pozisyonuna geçtikten sonra hizmet puanı hesaplanır ve eklenir.
Bu yüzden öğretmenlerin hizmet birleştirmesi yapabilmesi için öncelikle kadrolu olarak görev yapıyor olması şarttır. Kadrolu olarak görev yapıyorken önceden çalıştığınız kurum ya da kurumlara dilekçe ile başvurarak daha önce görev yaptığınıza dair ıslak imzalı ve mühürlü çalışma belgelerini elde etmelisiniz.
Daha sonrasında ise SGK hizmet dökümü ve işyeri ünvan listesini (e-devletten) çıkarıp bir hizmet birleştirme dilekçesi meb ile kurumunuza başvurmalısınız.
Kurumunuza hizmet birleştirmesi yapacağınızı belirten öğretmen hizmet birleştirme dilekçesi ve ekinde aşağıda belirtilen evraklarla başvurabilirsiniz.
Bu işlemden sonra kurumunuz, sizin verdiğiniz belgeleri (hizmet birleştirme dilekçesi meb+sgk hizmet dökümü+işyeri ünvan listesi+çalışılan kurumlardan alınan çalışıldığına dair belgeler) üst yazı ile ilçenize dys üzerinden göndermelidir. Evraklarınızın takibini yaparsanız her şey daha hızlı olacaktır.
Kısaca özetlemek gerekirse;
Öğretmen İçin Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?
1.adım : Önceden çalışılan kurumlara dilekçe ile müracaat et ve çalıştığına dair belge al (ıslak imzalı ve mühürlü)
Çalıştığına dair dilekçe örneği
Calisildigina-Dair-Belge-Dilekcesi
2. adım : Barkodlu SGK hizmet dökümü ve işyeri ünvan listesi al (e-devletten)
3. adım : Kurumuna hizmet birleştirme dilekçesi ile başvur
Hizmet birleştirme dilekçesi indirmek için tıklayınız.
4. adım : Kurumunun, verdiğiniz belgeleri üst yazı ile ilçeye göndermesini sağlayan DYS yazısı. (İDARE YAPACAK)